Wat is het contingent?
Elke student mag 600 uur per jaar werken tegen verminderde sociale bijdragen. Die 600 uren noemt men het contingent. Het maakt niet uit bij welke werkgever(s) hij/zij die uren presteert, die 600 uren is het totaal aantal uren dat de student kan werken aan verlaagde solidariteitsbijdragen.
Wat is de stand van zaken?
Ten eerste kan de student zelf een attest bezorgen van student@work waarop staat hoeveel uren hij/zij nog over heeft. Dat is natuurlijk een momentopname, maar zo weet je wel ongeveer waar je voor staat.
Het attest bevat echter wel een code waarmee je online toegang hebt tot de meest actuele stand van de teller
Je kan deze handleiding aan een student bezorgen als die wil weten hoe het contingent te raadplegen is, of deze handleiding om te tonen hoe ze een attest kunnen maken.
Mijn student zit erover, wat nu?
Als je een student hebt die meer dan 600 uren gewerkt heeft, dan heeft die dus zijn contingent overschreden. In principe is het zijn/haar eigen verantwoordelijkheid om het mee op te volgen, maar we raden natuurlijk wel aan om je student even in te lichten.
Dat betekent gelukkig niet dat hij/zij niet meer mag komen werken, het betekent echter wel dat die persoon niet meer kan werken aan verlaagde solidariteitsbijdragen.
Eerste mogelijkheid: je doet niets
In principe hoef je hier in Strobbo niets voor te doen.
Je kan voor de student Dimona's blijven sturen van het type "STU - Uur", en als je de contracten via Strobbo regelt dan moet je die natuurlijk ook blijven laten ondertekenen.
Dit is 100% legaal, alleen is het niet de voordeligste oplossing.
Tweede mogelijkheid: schrijf hem/haar voortaan in als gelegenheidsmedewerker
Enkel voor horeca: Net als eender welke andere persoon mag ook een student gelegenheidsarbeid doen in de horeca.
Deze mogelijkheid is voordeliger dan de eerste omdat je sociale bijdragen berekend worden op een lager forfaitair bedrag. Meer informatie daarover vind je op de website van de sociale zekerheid.
Je laat je student wel nog altijd een studentenovereenkomst ondertekenen en hebt dus geen raamovereenkomst nodig!
Je student kan op die manier nog 50 horecadagen werken aan het verlaagde forfait.
Belangrijk hierbij is wel dat je je aan dezelfde regels te houden hebt dan eender welke andere gelegenheidsmedewerker: je mag deze personen niet langer dan 2 dagen opéénvolgend inplannen!